Le Plat pays

Het wijndomein

Le Plat Pays krijgt zijn eigen wijn!

In aanloop van ons korte keten verhaal lanceert Le Plat Pays een geheel nieuw Belgisch Wijndomein. Uit liefde voor de landbouw gecombineerd met gastronomie slaat de familie Vandorpe de handen in elkaar voor de uitbouw van dit project.

In samenwerking met externe partners en familie is iedere cepage zorgvuldig geselecteerd volgens bodembehoefte en karakter. Op deze manier maken we de eerste keuzes in de kwaliteit en eigenschappen van de toekomstige wijnen .

Welke wijnen staan er op de planning?

De volgende druivensoorten werden aangeplant: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris en Pinot Meunier , Aligotée .

Onze wijngaarden zijn gelegen te Wervik en Zandvoorde. Deze 2 wijngaarden liggen 5.1 km van elkaar maar hebben beide een geheel ander karakter en bodemstructuur. Deze verschillen zorgen voor een breed spectrum aan smaak en mogelijkheden voor het maken van unieke wijnen.

Onze bodem bestaat hoofdzakelijk uit zandleem met in de diepere lagen silexkeien en lemige klei, dat is een gunstige combinatie voor de mineraliteit in de wijnen. Daarnaast hebben we iets zwaardere gronden waar er een volledig andere terroir aanwezig is . De zuidelijk gerichte hellingen zorgen voor een maximaal rijpingsproces in ons kouder klimaat. Op deze manier halen we het beste uit wat onze regio en klimaat et bieden heeft.

Nog eventjes wachten…

De eerste wijnen kunnen gedronken worden vanaf 2024 en de eerste bubbels vanaf  2025
We nemen dus alle tijd om de natuur te laten groeien voor we gaan oogsten. Enkel met respect voor de plant kan met de beste kwaliteit bekomen.

Bij de aanplant is rekening gehouden met de zon, de helling maar ook de wind. Aangezien de wind zorgt voor een goede ventilatie in de wijngaard worden zo vele schimmels vermeden en zorgen we zo terug voor een gezonde toestand in de wijngaard . Het maken van topwijnen is een complex gegeven waar men in totale overgave de natuur gaat helpen om het beste uit de wijngaard te halen. Dit vergt een brede kennis en ervaring om op het juiste moment de juiste stappen te ondernemen. Daarnaast er een grote ambitie om telkens opnieuw het juiste te doen om de beste kwaliteit te garanderen

Ook dit project hoort in onze korte keten visie!

De wijnbouw hoort samen met onze pluktuin en ons Santfort Beef in onze korte keten visie. Al onze gebruikte voedingswaren komen van onze eigen kweek of wordt op zo’n duurzaam mogelijke manier ingekocht.

Le Plat Pays kiest dus voor lokale, milieuvriendelijke en gezonde producten!

We zijn nog op zoek naar een naam!

Voor ons verschillende wijnen hebben we nog een unieke naam nodig. Weet u een unieke naam die bij onze wijnen hoort? Vul dan zeker dit formulier in en misschien wint u wel een waardebon!

wijndomein naam

Gesteund door: